Artiesten

Aleksandra Tonelli

Aleksandra Tonelli

Aleksandra Tonelli is een Argentijnse pianiste en componiste. In haar internationale carrière trad ze op in talloze theaters en festivals in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Latijns-Amerika. Aleksandra is ook muziekdocent klassieke piano en heeft een Master of Music in piano tango. Ze studeerde ook klassieke compositie en jazzcompositie. Aleksandra ontving verschillende nationale en internationale prijzen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Momenteel is ze bandleider van Quinteto Irreal en Cocoliche Trio, waarmee ze haar eigen muziek uitvoert, een mix van Argentijnse tango en folklore, jazz en klassieke invloeden. Ze werkt tevens als artistiek onderzoekscoach (Codarts Rotterdam/Antwerpen Conservatorium), en als freelance pianist, componist en arrangeur.

Eduardo Paredes Crespo

Eduardo Paredes Crespo (viool)

De Boliviaans-Braziliaanse violist Eduardo Paredes begon zijn muzikale studies in Cochabamba voordat hij op 14-jarige leeftijd naar Nederland kwam om zijn studie voort te zetten, dankzij een beurs van de Rotary Club. Hij studeerde bij Hans Scheepers, Ofer Falk, Pinchas Zukerman, Gordan Nikolic en Joan Berkhemer. Kamermuziekonderwijs kreeg hij van de leden van het Parkanyi Quartet, Dmitri Ferschtman, en leden van het Alban Berg, Vermeer en Fine Arts Quartet. Als solist en in kamermuziekverband trad Eduardo op in Het Concertgebouw in Amsterdam (Kleine Zaal), Carnegie Hall (Weill Recital Hall) in New York, Wigmore Hall in Londen, en diverse landen in Europa, Zuid- en Noord-Amerika, China en Zuid-Afrika. In 2018 was hij finalist van de vermaarde New York Concert Artist World Debut Audition en prijswinnaar van Ibla Grand Prize. In 2020 maakte hij indruk met zijn live-uitvoeringen van alle tien Beethovensonates voor viool en piano. Eduardo treedt in Europa regelmatig op met zijn pianotrio, Trio 258, en het zeer succesvolle Hydra String Quartet, en speelt geregeld in het Nederlands Kamerorkest.

Giuseppe Guarrera

Giuseppe Guarrera

De jonge Italiaanse pianist Giuseppe Guarrera werd door Daniel Barenboim uitgenodigd om onder zijn leiding op te treden tijdens het openingsconcert van het seizoen 2017-2018 in de Pierre Boulez Saal. Hij woont momenteel in Berlijn, waar hij deel uitmaakt van de faculteit van de Barenboim-Said Akademie. Samen met meesterpianiste Nathalia Milstein vormt hij een succesvol pianoduo.

In de afgelopen jaren heeft Giuseppe opgetreden als solist en als kamermusicus in een aantal van de meest prestigieuze zalen van Europa, zoals Wigmore Hall in Londen, Louis Vuitton Foundation in Parijs, Scherzo Foundation in Madrid , Cappelle Paoline del Quirinale in Rome, Jerusalem Chamber Music Festival, Verbier Festival Academy, Ruhr Klavierfestival, Estivales musical in Medoc, Auditorium Sony in Madrid, Lingotto Giovani in Turijn, Amici della Musica in Padova, Teatro La Fenice in Venetië, Bologna Festival, Settimane musicali van Teatro Olimpico in Vicenza, Teatro Verdi in Trieste, L' Auditori in Barcelona, Musikverein in Wenen, Stockholm Konzerthuset, Het Concertgebouw in Amsterdam, Philarmonie Keulen, Mupa Center in Boedapest, Andermatt Festival, Herkulessaal in München , Philarmonie in Luxemburg, Casa de Musica in Porto, Megaron in Athene, Festspielhaus in Baden-Baden etc.

Tot de hoogtepunten van zijn solocarrière behoren optredens met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, het Orchestre Symphonique de Montréal en het Orchestra del Teatro la Fenice.

Voordat hij toetrad tot de Barenboim-Said Academy onder leiding van Nelson Goerner, studeerde Giuseppe in Italië bij Siavush Gadjiev en Giuseppe Cultrera, en in Berlijn bij Eldar Nebolsin .

Jan van der Plas

Jan van der Plas (cello)

De Nederlands-Indonesische cellist Jan van der Plas (1997) is een veelzijdig musicus die constant grenzen probeert te verleggen en mensen in connectie brengt doormiddel van muziek.

Samen met zijn broer Kris van der Plas vormt Jan Duo Saraswati waarbij zij met hun Indonesische achtergrond de muzikale connectie maken tussen Nederland en Indonesië. Zo was het duo in 2023 op tournee door het Indonesische archipel, waren zij te gast bij Podium Klassiek en NPO Klassiek en traden zij op bij verschillende vooraanstaande podia in Nederland zoals De Vereeniging in Nijmegen en het Grachtenfestival. In september 2024 zal het duo hun debuut-cd presenteren getiteld ‘Srikandi’; verwijzend naar een personage uit een Javaanse legende. Als gast speelde Jan onder andere bij Amsterdam Sinfonietta, Lichtbende en Club Classique. Daarnaast zal hij in het najaar van 2025 ook als gast meespelen bij het Oorkaan Ensemble.

Jan studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jelena Očić en Gideon den Herder. Hij bespeelt een instrument gebouwd door Jaap Bolink uit 1969, beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Naast cellist is Jan ook dirigent en is hij onder andere vaste dirigent bij Con Brio Amsterdam en jeugdorkest Arcato Ensemble Zutphen.

Leonard Besseling

Leonard Besseling (cello)

Leonard is cellist en cultureel ondernemer. Zijn artistieke hart gaat er sneller van kloppen voortdurend te zoeken naar formules om klassieke muziek bij een nieuw publiek te brengen en het te combineren met andere kunstvormen. Als cellist is Leonard verbonden aan Trio 258 en geeft hij tal van optredens met ensembles zoals Camerata RCO, het Nederlands Kamerorkest en Le Cercle de l’Harmonie en speelt hij regelmatig in vooraanstaande series als Vrienden van de Kamermuziek.

Samen met filmmaker Gijs Besseling maakte hij verschillende muziekdocumentaires voor televisie en vervulde hij de rol van presentator in de YouTube-serie Roadtrip la Bohème over operacomponist Giacomo Puccini. De serie werd in 2018 onderdeel van een landelijke concerttour van Club Classique.

Leonard speelt op een cello die is gebouwd door zijn vader Matthieu Besseling, vioolbouwer te Amsterdam.

Nathalia Milstein

Nathalia Milstein

Nathalia Milstein werd in 1995 geboren in een familie van musici. Ze begon op vierjarige leeftijd met piano spelen bij haar vader Serguei Milstein en voltooide haar studie bij Nelson Goerner aan de Geneva Haute Ecole de Musique en bij Sir András Schiff aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn. Samen met pianist Giuseppe Guarrera vormt ze een succesvol pianoduo.

Nathalia lanceerde haar internationale carrière in 2015 door de 1e prijs te winnen op de Dublin International Piano Competition en is sindsdien uitgenodigd in gerenommeerde zalen als de Victoria Hall in Genève, de National Concert Hall in Dublin, de Zankel Hall (Carnegie Hall) in New York, de Wigmore Hall in Londen, het Gewandhaus in Leipzig, de Pierre Boulez Saal in Berlijn en het Radio France Auditorium in Parijs, maar ook om op te treden met orkesten als het Radio France Filharmonisch Orkest, het WDR Sinfonieorchester, het Orchestre de la Suisse Romande, het RTÉ National Symphony Orchestra, het Orchestre de Paris, de Deutsche Kammerakademie Neuss, het Boulez Ensemble, het Parijse en Geneefse Kamerorkest, met onder andere dirigenten Jonathan Nott, Mikko Franck, Matthias Pintscher, John Storgårds, Christoph Koncz en Arie van Beek. In 2017 ontving ze ook de Prijs voor Jonge Solisten van de Médias Francophones Publics.

Tijdens haar studie heeft Nathalia Milstein waardevolle adviezen gekregen van gerenommeerde professoren en pianisten zoals Daniel Barenboim, Menahem Pressler, Mikhail Voskressensky, Emanuel Krasovsky, Elena Ashkenazy, Jan Wijn en Enrico Pace.

Nathalia treedt op in Frankrijk en daarbuiten, geeft recitals in heel Europa en treedt op in grote festivals zoals het Klavierfestival Ruhr, La Roque d'Anthéron, Piano aux Jacobins, het Hitzacker Summer Music Festival, Flâneries Musicales de Reims, Grachtenfestival, New Ross Piano Festival, Zaubersee Festival en het Radio France Festival.

In seizoen 2021/22 speelde Nathalia op verschillende plaatsen in Europa als onderdeel van het concertprogramma “Building Bridges”, samengesteld door Sir András Schiff.

Als fervent kamermusicus treedt Nathalia ook regelmatig op met gerenommeerde musici en wordt ze uitgenodigd voor internationale kamermuziekevenementen, zoals het Jerusalem International Chamber Music Festival, Berlioz Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Intonations Festival in Berlijn, het West Cork Festival in Ierland, Lavaux Classic in Zwitserland, en het Schiermonnikoog Festival in Nederland. Ze is ook te horen op de laatste cd-opname van het Prazak Kwartet, gewijd aan werken van Smetana.

Bovendien heeft Nathalia al een rijke discografie: ondersteund door de Safran Foundation (Parijs) en de Stichting “Tempo” (Genève), werd Nathalia's debuut-solo-CD, met werken van Prokofiev en Ravel in 2018 uitgebracht op het label Mirare. Haar tweede album 'Visions Fugitives' werd uitgebracht in september 2021 en werd bekroond met de recensentenprijs ’Choc Classica' als een van de beste opnames van 2021. Ze nam ook Stravinsky's Capriccio op met Mikko Franck en het Radio France Filharmonisch Orkest, uitgebracht op Alpha Classics in september 2022 als onderdeel van een volledig album gewijd aan deze componist.

Sinds enkele jaren speelt ze in duo met haar zus violiste Maria Milstein, met wie ze samen twee albums opnam - 'La Sonate de Vinteuil' (2017) en 'Ravel Voyageur' (2019) - beide op het Franse label Mirare en geprezen door internationale critici.

Noelia Sinkunas

Noelia Sinkunas

Noelia Sinkunas is een Argentijnse pianiste, componiste en muziekproducer. Ze won de 2023 Gardel Award for Best Alternative Folk Album met “Salve”, haar derde plaat, het resultaat van een experimenteel proces met chamamé en Argentijnse folklore liedjes.

Haar pianostijl slaat een brug tussen traditionele tango en een nieuwe muzikale fusie. De pers prijst haar als een belangrijke componist van nieuwe grootstedelijke muziek. Ze leidt haar eigen orkest, treedt op in verschillende projecten als sessiemuzikant en toert solo, met optredens in heel Latijns-Amerika en Europa.

Als producer werkt ze samen met verschillende artiesten, waaronder rapper YSY A, en heeft ze belangrijke culturele evenementen geregisseerd, zoals het 8M-concert in het CCK.

Pianoduo Kalabova-Gugg

Pianoduo Kalábová-Gugg

Sinds het winnen van een speciale prijs bij de ARD Music Competition 2021 treedt het pianoduo Kalabová-Gugg regelmatig op in grote concertzalen. Onlangs maakten ze hun debuut in het Wiener Konzerthaus, in de Brahmszaal van de Wiener Musikverein en in het Roemeens Athenaeum in Boekarest als vervanger van Martha Argerich. Tereza Gugg-Kalábová (Tsjechië) en Johannes Gugg (Oostenrijk) zijn beiden geboren in 1998 en vormen sinds hun tienerjaren een pianoduo.

Dankzij hun vroege samenwerking hebben ze samen een belangrijk deel van hun muzikale ontwikkeling doorgemaakt, wat resulteerde in een diep wederzijds begrip en fijn genuanceerde, uitgebalanceerde interpretaties. Het duo won talrijke eerste prijzen, bijvoorbeeld op het Oostenrijkse concours Prima la Musica, het Internationale Schubert Pianoduo Concours in Jesenik, het Music and Earth Concours in Sofia, het Vlastimil Lejsek Pianoduo Concours in Brno, de Internationale Duocompetitie Suzana Szörenyi in Boekarest, het Martha Debelli Scholarship Concours aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten Graz en op het ArtePiano Concours in Castelnuovo di Farfa.

Daarnaast wonnen ze 2e prijzen op het 14e International Piano Competition in Rome en de Duettissimo Piano Duo Competition in Krakau, waar ze ook de Mozartprijs kregen. De jonge musici hebben meerdere malen opgetreden met verschillende orkesten, waaronder de Kraków Philharmonic, het Munich Chamber Orchestra, de Webern Chamber Philharmonic en het Orchestra of the Brno Conservatory. Hun uitvoering van Carl Czerny's Pianoconcert voor vier handen met de Webern Kamerfilharmonie werd uitgezonden op ORF als onderdeel van een liefdadigheidsconcert voor 'Licht ins Dunkel'. In juni 2022 voltooiden ze beiden hun solostudie bij Ayami Ikeba aan de muziekuniversiteit van Graz met onderscheiding en gaan nu verder in de pianoduoklas van het gerenommeerde pianoduo Silver & Garburg. Voor de jaren 2025 en 2026 zijn ze geselecteerd voor het NASOM-sponsorprogramma van het Federale Ministerie voor Europese en Internationale Zaken in Oostenrijk.

Pianoduo Morgan en Van Nee

Pianoduo Morgan & van Nee

Katie Yao Morgan (2000) en Jorian van Nee (1999) kruisten elkaars pad voor het eerst in 2013 tijdens een masterclass van Dominique Merlet in Frankrijk. Pas toen ze in 2018 weer samenkwamen als medestudenten aan het Conservatorium van Amsterdam, bloeide hun gedeelde passie voor vierhandig pianorepertoire op. Als studenten van Frank Peters waren beide pianisten vaak in de krochten van de conservatoriumbibliotheek te vinden, op zoek naar nieuwe, ‘onontdekte’ parels van het vierhandig pianorepertoire. Vaak konden ze zich avonden lang vermaken met het van blad lezen van hun nieuwe vondsten, en zodanig ontstond hun samenwerking, later gedoopt als duo Morgan/van Nee toen ze debuteerden op het Grachtenfestival Conservatorium Concours in 2024.

Geïnspireerd door de dynamische optredens van hun favoriete Amerikaanse pianoduo, 'Anderson and Roe', stelden ze een selectie van arrangementen samen met een originele compositie van Jorian. Hun optreden op het concours leverde hen de juryprijs in de finale op, waarbij de jury hen prees als "speels, spontaan, kleurrijk en enorm virtuoos.”

Pianoduo Scholtes & Janssans

Pianoduo Scholtes & Janssens

"If you listen to these two young people play music, you think that everything in the world will be all right" - Menachem Pressler, Beaux Arts Trio

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten opgeleverd door heel Europa en in de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Ethiopië, Georgië, Mongolië, Brunei, Singapore, Vietnam, China, Thailand, Maleisië, Indonesië, Cambodja, Japan, Korea, Myanmar, Chili en Bolivia.

Hun concerten zijn zowel in binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara (België). Ook soleerden zij bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Residentie Orkest, het Brabants Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen. Het duo was winnaar meer dan een dozijn (inter)nationale concoursen, waaronder het prestigieuze Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw, het Concours Musical de France, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Lestari en Gwylim zijn regelmatig jurylid bij diverse (inter)nationale concoursen. Ook gaven ze vele masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd.

Het duo is initiatiefnemer en artistiek leiders van het jaarlijkse Pianoduo Festival Amsterdam, dat in oktober 2013 zijn eerste editie beleefde.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler. Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Codarts Conservatorium bij Bart van de Roer.

In November 2010 kwam hun debuut-cd uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd bekroond met een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad. Hun 3e cd met werken van Mozart en Schubert kwam in 2021 uit bij Challenge Records International. BBC Music Magazine schreef over deze cd: ’They breathe together, agree on relative dynamics and tonal colour and understand the balance of the textures.' en bekroonde de cd met maar liefst 4**** sterren. Afgelopen jaar kwam hun nieuwste album uit, een live-cd met daarop Simeon Ten Holt's geliefde Canto Ostinato.

Thomas van Dun @ Merlin Moritz

Thomas van Dun (componist)

Thomas van Dun (1995) is een hedendaagse componist en beeldend kunstenaar. Zijn stukken zijn gespeeld door ensembles en orkesten zoals Asko|Schönberg, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest, en hebben meerdere prijzen gewonnen, waaronder de 1e prijs op het 70e International Rostrum of Composers (categorie 'Under 30'). Zijn werk als beeldend kunstenaar wordt tentoongesteld op locaties zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Van Dun heeft gestudeerd bij componisten als Martijn Padding, Yannis Kyriakides, Dai Fujikura en Calliope Tsoupaki aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Royal College of Music in Londen. Zijn werk voor klassieke ensembles onderscheidt zich door ritmiek, de banden met elektronische dansmuziek, kleurrijk gebruik van instrumentatie en grootse ruimtelijke gebaren. In 2018 was zijn muziek te horen bij de inauguratie van de Olympische Spelen van 2018. In augustus 2021 ging zijn slagwerkconcert In Transit in première tijdens de concertreeks van het Nederlands Studenten Orkest 2021, met Nederlandse Muziekprijs-winnaar Dominique Vleeshouwers als solist. In oktober 2023 debuteerde zijn nieuwe stuk ‘Rocailles de l’après-vie…’ tijdens de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw Amsterdam met Asko|Schönberg onder leiding van Bas Wiegers. In 2024 won hij de eerste prijs van het 70e International Composers Rostrum, met zijn stuk ‘Rocailles de l’après-vie…’. In maart 2024 won hij ook de Keep an Eye Foundation Production Prize, waarvoor hij een nieuwe productie maakte voor festival Wonderfeel. In 2024 deed hij mee aan de gerenommeerde tv-wedstrijd ‘Project Rembrandt’ waar hij de eerste prijs won. Zijn grand finale-schilderij is tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Tobias Wenting

Tobias Wenting (acteur/kleinkunstenaar)

Muzikant en theatermaker Tobias Wenting speelt piano vanaf zijn zevende. Na zijn klassieke pianostudie aan de School voor Jong Talent, besloot hij zijn blikveld te verruimen door compositie voor film en theater te studeren aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Op ArtEZ kwamen zijn liefde voor pianospelen, compositie en theater samen. Naast het geven van solo-theatervoorstellingen, is Tobias actief als acteur voor kindervoorstellingen door heel Nederland. Hij was al te zien als heldhaftige Romein, poppenspeler, en als verteller in klassieke voorstellingen als 'Peter en de Wolf ' en 'Babar, de Kleine Olifant'.